Szemtorna

A szemtorna nemcsak azoknak lehet hasznos, akik valamilyen látásproblémával küzdenek, hanem azoknak is, akik sokat olvasnak vagy sok időt töltenek monitor előtt. A gyakorlatok segíthetnek ellazítani a feszülten figyelő szemet, megelőzni a fáradtságát és kellemes érzést nyújtani. A torna egyszerre lazíthatja és erősítheti a szemizmokat. Sok ember fókuszál egy bizonyos irányba monitornézés vagy olvasás közben. Az, hogy a szemizmok hosszabb ideig egy pozícióban tartják a szemet, azok kifáradásához és szemszárazsághoz vezethet, mert ilyenkor általában kevesebbet pislogunk. Már egy egyszerű, a szemet ellazító gyakorlat is segíthet a szem jó állapotának megőrzésében.

1. A szem fókuszálási képességének javítása

Emelje maga elé az ujját vagy egy ceruzát, a szemétől körülbelül 20 cm távolságra, és nézze figyelmesen, majd hirtelen nézzen egy messzebb lévő tárgyra.
Csukja be a szemét 10 másodpercre, majd pislogjon egy percen keresztül. A pislogás segíti a szem hidratációját.

1. feladat

2. A szem hintázó mozgatása

Csukja be a szemét, és képzeljen el egy ingát, mely lassan, nagy amplitúdóval leng.
Kövesse a szemével az inga mozgását, miközben szeme csukva van.

2. feladat

3. A szem vízszintes mozgatása

Üljön le, támassza a hátát és fejét a falhoz, és lassan, anélkül, hogy a fejét elmozdítaná nézzen el balra, majd vissza egyenesen. Ezután nézzen el jobbra, majd ismételten nézzen előre egyenesen.

3. feladat

4. A szem függőleges mozgatása

Üljön le egy szobában, tartsa a fejét egyenesen és közben nézzen fel a plafonra. Lassan, anélkül, hogy a fejét megmozdítaná, nézzen rövid ideig egyenesen előre, majd rövid idő múlva nézzen lefelé. Néhány másodperc múlva nézzen ismét egyenesen előre.

4. feladat

5. A szemek befelé való mozgatása

Ez egy kicsit nehezebb, koncentrációt igénylő gyakorlat. Nyújtsa ki az egyik karját és mutassa fel egy ujját. Egyik szemét csukja be, másik szemével pedig kövesse az ujját, miközben lassan az arca felé mozgatja azt. Ismételje meg többször a gyakorlatot váltott szemmel.

5. feladat

6. Szemmasszázs

Üljön le és helyezze magát kényelembe. Ujjbegyeivel masszírozza meg arcát, homlokát és halántékát körkörös mozdulatokkal az arc széle felé haladva. Ezután ugyanezt a mozdulatot használva masszírozza meg csukott szemét is.

6. feladat

7. Pislogás

Ez az egyik legegyszerűbb, mégis a legfontosabb lazító gyakorlat. A pislogás beindítja a könnytermelést, ami segít fenntartani a szem optimális hidratáltságát. Amikor azt érzi, hogy szemei a sok munkától irritáltá válnak, pislogjon többször egymás után mindkét szemével egyszerre vagy akár külön-külön. A pislogás nedvesíti szemeit és hozzájárul normál állapotának visszanyeréséhez.

7. feladat

A szemtorna gyakorlatok hasznosak lehetnek, de javasoljuk, hogy először vegyen részt szakember által végzett látásvizsgálaton és kérdezze meg szemészorvosát az Ön által kipróbálni szánt szemtorna gyakorlatok hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
;